Kellerkinder

Igår eftermiddag var jeg lige forbi Husets biograf for at tjekke Torsten Meyer’s film Kellerkinder ud. Det var endnu et arrangement fra Jack Stevenson’s hånd under navnet Station 16. Den en times lange film er en kavalkade af spektakulære acts/performances fra diverse New York undergrundsbands filmet med håndholdt kamera og lige i orkanens øje so to say. Virkeligt intimt og uhyre vedkommende. De forskellige acts rammer alle på sin vis en hvis energisk, fanden-i-voldsk attitude som vi slet ikke ser herhjemme i samme omfang. Det er hårdtslående udtryk der indeholder lige dele energisk kompromisløst udladning og fantastisk opfindsomhed.

De musikalske genres diversitet strækker sig over New Party, Tribal Electro, No Wave, Punk Noise og Jazz Disco Inferno intet mindre. Bands repræsenteret er : Aa (Big A little a), The Death Set, Japanther, Matt & Kim, Double Dagger, The Fugue, Morricone Youth, VAZ, Lightning Bolt, USA Is A Monster, Little Women, Ocrilim, Owl Xounds Exploding Galaxy og Hillmer Looker Pride Trio.

New Party må være Matt & Kim som fyrer op på 718 Brooklyn Diner i juni 2006. Et to-mands band bestående af trommer, keyboard og sang. Foran dineren lukker de op for easychord sing-along punchline attack som får et publikum til at gå temmeligt grasat. Det er semi jovialt med med nerve. Det er fest og fantast men med kant og uden slesk leflen. Der er vældig meget potentiale tilstede og generelt emmer de fleste af filmens indslag af potent gennemarbejdet luksuriøs ekspressivitet.

Tribal Electro kunne eksempelvis være Aa, som i deres lyd kunne stikke lidt til referencer såsom tidlig Animal Collective og Liars. Masser af percussion ekspederet videre i et langt forløb med elektroniske hjælpemidler. Det er fedt filmet og videoens indlednings act. Ligner lidt en baggård. Optaget på Scholes Street. Utrolig autencitet der gør billedfladen seriøst levende. En fed intro. Man gør sig klar. Elsker at se musik på stort lærred. Det næstbedste.

Mange af de forskellige bands opererer i No Wave feltet bare i en ny og mere genovervejet up to date rå, intim stil. Ikke dermed sagt at No Wave stilen der gjorde sig gældende i de gamle CBGB dage ikke ejede dette udtryk men der er alligevel noget nyt, friskt og særdeles anderledes over denne neo No Wave, der sætter en anden ekspressiv attitude over bords og indkapsler en sfære af ny livslyst. The Death Set, Japanther, Double Dagger, The Fugue, VAZ og Lightning Bolt eksperimenterer alle indenfor feltet. Nogle med mere held end andre bevares men grelt bliver det aldrig. Altid en fornøjelse at blive udsat for noget nyt og smukt. Alle jonglerer de på en tiltende balancegang i kraft af fantastiske spektakulære performances der leverer overdådigt overskud (men stadig på balancegrænsen til næsten lige at kamme over og ende i en malstrøm af obskurt kludder).

Punk Noise kan eventuel katagoriseres under hhv. Japanther (smukt iscenesat af en tyk sød forsanger der kærligt fravrister sig og nærmest agerer udbryderkonge af sin trøje under den soniske akt). Klippet er skudt hos Uncle Paulie’s og ligner seriøst en meget lille introvert joint hvor nichegenren får fuld opbakning (notat til mig selv; husk at opsøg disse små undergrundsanliggende!). Lightning Bolt’s to-mands inferno på bas og tromme, iført foruroligende masker og et skarpt enkelt bas ostinat, leverer ligeledes en tråd af lige dele punket attitude og noisy bølgebrag i Above The Auto Parts Store. Der er voldsomt proppet og alting emmer og damper over i ren eurofori/frustration. En fin cocktail. The Death Set banker også temmeligt hårdt på volumedøren med speedfrenzy punknoise og optagelsen er ligeledes fra Uncle Paulie’s og selvfølgelig er der pakket grotesk til randen med ivrige unge, der øjner sig en chance for at styre dem selv mod et mål af fysisk udladning. Det er vanvittigt og intenst.

Jazz Disco Inferno genren er temmelig identisk med en masse af Free Jazz genrens kriterier bortset fra den energi, attitude og anarkistiske velovervejethed disse bands smider for dagen. Vi snakker bands som Owl Xounds Exploding Galaxy og Hillmer Looker Pride Trio der lukker den af på hhv. Cake Shop og på Clinton Ave. Sidstnævnte band er filmet med en slags stroboskopagtigt effekt der pirer til kuller i panden. Semi epileptiske tendenser om ikke andet. Det er småhårdt i længden. Men musikken… masser af ustruktureret struktur, samlet og genereret forfra i droner. Masser af gåpåmod, vedkommenhed og intimitet i skæret af selektive instrumenteringer. Noget er super fedt. Andet er knap så langtidsholdbart men nevertheless er mødet med dette nye altid værd at have in mente. Fælles for disse genrer er deres evne til pågåenhed. Alle ejer de et tvist eller en konstrueret fejl og mangel. Charmerende.

Der er selvfølgelig flere forskellige indslag end dem jeg har nævnt her. 14 i alt faktisk. Og diversiteten er stor. Jeg har bare prøvet at indkapsle et par af genrene med lidt navnspålæggelse. Der er flere der falder uden for kategori (sagt i bedste Jørn Mader stil om en stigning på Alpe D’Huez (hvor de fleste ryttere så efterfølgende vil falde fra som fluer og kun en enkelt vil stå frem og køre de andre fuldstændig i sænk – den store brune spanske muskel, se den arbejde… eller noget i den stil sagde han vist engang)).

Det mest iøjenfaldende denne dag var dog det manglende publikum til denne undergrunds tour de force. Jeg var den eneste i salen!! Hvad sker der for den københavnske undergrund tænker jeg? Folk/musikere/lyd-og-performance interesserede m.m. burde da være temmelig klar på at stifte bekendtskab med hvad der rører sig på fremmede slagmarker, for jeg kender da virkelig mange der opererer inden for dette eksperimenterende element. Det kom i hvert fald bag på mig. Til jer; i gik altså glip af noget fantastisk potent materiale så se den næste weekend samme tid, samme sted.

Matt & Kim i aktion

Reklamer

~ af Brian Ravnholt Jepsen på maj 25, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: