Alverdens Pragt – MetroXpress

I tirsdags besøgte jeg Nationalmuseet for at anmelde Alverdens Pragt til MetroXpress.

Da jeg kun har 260 ord til rådighed, som det absolutte maksimum, bringer jeg her det fulde uredigerede indlæg med den originale overskrift.

(anmeldelsen var i avisen igår, torsdag d. 10 april.)

Indiana Jones i sit wunderkammer

”Alverdens Pragt på Nationalmuseet”

Af: Brian Ravnholt Jepsen

5 ud af 6 glober

På en helt almindelig tirsdag i København er forårsvejret umuligt at gøre sig klog på og da de første dryp slog til, så undertegnede sit snit til at gæste Nationalmuseet.

Oppe på 2. Sal befinder skatten sig og skatten består i sin enkelthed af smukke genstande og artefakter fra Nationalmuseets Etnologiske Samling, der netop er vendt tilbage efter at have været udstillet flere steder i Spanien med succes.

I 1600- og 1700-tallet var det sjældne og eksotiske genstande, der blev hjembragt fra kolonier og handelsstationer i Asien til de fyrstelige samlinger. Med oplysningen og det moderne gennembrud blev disse private samlinger åbnet for offentligheden, og ekspeditioner, etnografer og danske udsendinge bidrog til de voksende private og offentlige samlinger. I Danmark grundlagde Christian Jürgensen Thomsen verdens første Etnografiske Museum baseret på princippet om kulturel progression. Da kolonisationen nåede sit højdepunkt omring år 1900, var det især danske sømænd og missionærer, der hjembragte den såkaldte primitive kunst fra f.eks Afrika.

Og genstandene er fantastiske! Sirlige detaljer boltrer sig i de rituelle træfigurer samt frugtbarheds-artefakter. Shamaner i ler mediterer i skæret af en multikoloreret fjerpragt af dimension der sætter ild i fantasien om de eksotiske distancer på den anden side af kloden og man føler at Indiana Jones kunne dukke op hvert sekund med en lille sandpose i højre hånd og pisken i venstre. Man ER pludselig en opdagelsesrejsende. Og til trods for at Alverdens Pragt ikke er synderlig omfattende, fandt undertegnende sig selv vandrende videre gennem hele den Etnologiske Samling. Det er et eventyr! Et wunderkammer!


“Alverdens Pragt”
Nationalmuseet
5. april – 3. august 2008
Ny Vestergade 10, København

http://www.natmus.dk/sw53339.asp

Avis versionen kan læses her :

http://www.metroxpress.dk/dk/article/2008/04/10/09/5652-66/

Reklamer

~ af Brian Ravnholt Jepsen på april 11, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: